Evoluția comunității EVREIEȘTI din România. De la peste 700.000 în anii ’30 la situația din prezent. Istoria comunității, scrisă și în Cartea Sfântă

Evoluția comunității EVREIEȘTI din România. De la peste 700.000 în anii ’30 la situația din prezent. Istoria comunității, scrisă și în Cartea Sfântă
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Publicat: 10/10/2023, 09:49

Pe fondul războiului reaprins de teroriștii Hamas care au atacat și ucis peste 1.000 de oameni și au rănit alte peste 2.000 în Israel, readucem în fața opiniei publice ororile trăite de comunitatea evreiască în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu numai.

Tristul fapt este că numărul evreilor din România a cunoscut o scădere semnificativă, mai ales începând cu anii ’30. Astăzi, întrebarea „Câți evrei mai sunt în România?” capătă o relevanță mai mare ca niciodată.

Istoria acestei comunități este marcată de momente critice și dificile, multe dintre ele fiind consemnate în documente istorice și în Cartea Sfântă.

Primele comunități evreiești au apărut în teritoriile actuale ale României în perioada Regatelor Valahiei și Moldovei. Evrei din Cnezatul polonez și Imperiul Otoman s-au așezat aici, contribuind la dezvoltarea comercială a regiunii.

Seferzii, evreii expulzați din Peninsula Iberică, au ajuns și ei în Europa de Est, stabilindu-se în teritoriile otomane și apoi în zonele actuale ale României.

În ciuda contribuției semnificative a sefarzilor, comunitățile ashkenazice au avut, de asemenea, un rol important în această evoluție. În secolele XVI-XVII, sefarzii au migrat în Europa de Est, venind din Balcani și alte regiuni ale Imperiului Otoman.

Orașele din România în care s-au extins comunitățile evreiești

Populația evreiască a cunoscut o creștere semnificativă în Moldova în urma revoltei Khmel’nyts’kyi din 1648 din Ucraina. Comunitățile au continuat să se extindă în secolele următoare, în orașe precum Iași, Suceava, Botoșani, Siret, Bacău și Focșani.

Moldova a găzduit aproximativ 19.000 de evrei în 1820, reprezentând 8% din populația totală. Până în 1859, populația evreiască a ajuns la aproximativ 125.000 în Moldova și la 9.300 în Muntenia.

În 1878, numărul total de evrei înregistrat a fost de 218.304, iar în 1899, aceștia au ajuns la 269.015, reprezentând 4,5% din populația totală.

America, „țara făgăduinței” pentru evreii din România

Cu toate acestea, acest procent a scăzut în următorul deceniu din cauza emigrării masive în America. Până în ajunul Primului Război Mondial, numărul evreilor în România era de aproximativ 70.000.

Cu toate că evreii au contribuit semnificativ la economia locală și au dezvoltat bresle profesionale, ei au fost supuși discriminării și restricțiilor în perioada secolului al XIX-lea. Emanciparea civilă a fost acordată doar selectiv, iar evreii au fost lăsați la mila autorităților locale corupte și abuzive.

La începutul secolului al XIX-lea, evreii reprezentau aproximativ 21% din populația României, majoritatea fiind comercianți. Cu toate acestea, ei nu au beneficiat de drepturi civile și au fost supuși unor discriminări administrative.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, evreii au avut contribuții semnificative în diverse domenii precum industria, medicina și finanțele. De asemenea, ei au fondat bănci de succes, contribuind la dezvoltarea economică a țării.

Până în anii ’30, numărul evreilor în România a crescut, atingând un procent de 4,2% din populația totală. Peste 80% dintre aceștia locuiau în marile orașe, unde au avut un impact semnificativ asupra economiei locale.

Câție evrei mai sunt astăzi în România?

Conform liderilor comunităților evreiești din România în anul 2023, numărul de membri înregistrați se situează în prezent la aproximativ 4.000 de persoane. Această cifră este în continuă scădere, având în vedere că majoritatea membrilor sunt persoane în vârstă, iar tineretul a ales să emigreze în Israel sau în alte state occidentale.

Potrivit președintelui Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, „După ultimul recensământ al populaţiei, evreii înregistraţi au fost mai puţin de 4.000. După datele noastre statistice, ale Federaţiei, suntem cam dublu, (…) pentru că familiile de evrei de astăzi nu mai sunt familiile tradiţionale din trecut. Sunt foarte multe familii mixte.

Avem un număr important de oameni care au rădăcini evreieşti (…). Comunitatea evreilor din România s-a împuţinat teribil, teribil. (…) Sunt oameni puţini, dar sunt mai ales exemple de moralitate (…).

Suntem puţini, dar activităţile noastre sunt foarte diversificate în a păstra memoria şi ceea ce a fost contribuţia evreilor din România la dezvoltarea României şi nu numai a României”, potrivit playtech.ro.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Europenii nu se simt în siguranță din cauza problemelor de mediu
×